8 stycznia 2016

Bułeczki makówki

Od kilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;))) Kolejny już raz zainspirowałam się przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory.Zapach roznosi się po całym domu...aż nie chce się wychodzić. Mięciutkie, pachnące.


Składniki:
  • 35 g świeżych drożdży
  • 40 g margaryny - dałam Kasię
  • 1,6 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 5,4 szklanki mąka
  •  jajko do posmarowania
  •  mak do posypania


Wykonanie:

Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut.
Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku, dodać sól, Wymieszać.
Wsypać połowę mąki, wymieszać, dodać drożdże, jajko,i w końcu resztę mąki oraz rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wyrobić ciasto.Odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie formujemy kuleczki i zostawiamy na ok. 30-40 minut do podrośnięcia. Wyrosnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Pieczemy w temp. 225-250 ok. 10-15 minut.


1 komentarz:

Bloglovin