Składniki:
• 2 żółtka
• 100 g zimnego masła
• 125 g mąki tortowej
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• 50 g cukru pudru
• 50 g masła w temperaturze pokojowej
• 2 jajka
• ziarenka z laski wanilii
Wykonanie:
• do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone masło
• zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki,
• twaróg, mąkę z cukrem pudrem miksujemy,
• dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach
• dodajemy jajka, każde miksując około minuty,
• na koniec dodajemy ziarenka wanilii,
• masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód,
• na to ścieramy drugą część kakaowego ciasta,
• pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
0 komentarze:
Prześlij komentarz