NAJNOWSZE POSTY

Ciasteczka bostońskie wg L.M.Montgomery

Czytaliście " Anię z Zielonego Wzgórza"? Pewnie tak:) Dzisiaj kolejna propozycja 
Kuchni z Zielonego Wzgórza.Ciasteczka bostońskie...są bardzo kruche, pięknie pachną cynamonem, idealnie pasują do popołudniowej kawy czy herbaty...




Składniki:
1 szklanka masła,
1 i 1/2 szklanki cukru brązowego,
3 jajka,
1 łyżeczka sody,
1 i 1/2 łyżki gorącej wody,
3 i 1/2 szklanki mąki przesianej przez sito,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cynamonu,
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
1 szklanka posiekanych rodzynek,

Wykonanie:
Utrzyj masło,stopniowo dodając cukier, a potem roztrzepane jajka. Dodaj sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Potem dodaj orzechy i rodzynki, wymieszaj z resztą mąki.Przygotuj blachę. Nałóż porcję ciastek w wielkości łyżki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piec ok 12-14 minut...smacznego.



/źródło; " Kuchnia z Zielonego Wzgórza" E.Crawford i K. Crawford/

Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:

0 komentarze: