POSTY

VICHYSSOISE –ZUPA Z PORÓW

Kremowe zupy, to mój konik, dziś klasyczny krem z porów i ziemniaków.



Składniki: 
  • 3 duże pory , białe części drobno pokrojone
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 3 łyżki masła,
  • 500 g ziemniaków pokrojonych
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • Liść laurowy
  • 1 żółtko
  • 2/3 szkl chudej śmietany
  • Sól i biały pieprz
  • Świeżo pokrojony szczypiorek


Wykonanie: 
W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i pory i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać ziemniaki, wywar, gałkę, sok z cytryny i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, wyrzucić liść laurowy i zmiksować zupę. Zmieszać żółtko ze śmietaną, dolać odrobinę zupy , przelać  całość do zupy i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku, podawać posypaną świeżo pokrojonym szczypiorkiem.