NAJNOWSZE POSTY

Bułeczki ze szpinakiem


Takie szpinakowe bułeczki chodziły za nami już od dawna, ale ciągle odkładałyśmy je na dalszy plan.
Kiedy dowiedziałyśmy się o konkursie, to pomyślałyśmy, żeby wreszcie je zrobić. Smalczyk roślinny z dodatkiem ziół okazał się strzałem w dziesiątkę jako dodatek do szpinaku, praktycznie nie trzeba go już niczym doprawiać.

„Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że tak świetnie komponuje się ze szpinakiem, który uwielbiam.”



Składniki na 8-9 bułek:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki żytniej razowej 
  • 0,5 szkl. otrąb pszennych
  • 2 dkg drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżka  soli
  • 100 ml mleka  
  • 150 ml wody 
  • 100 g smalczyku smakowita pajda
  • 100 g szpinaku mrożonego
  •  jajko do posmarowania bułek
  •  papier do pieczenia

Wykonanie:


Drożdże rozmieszać z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami  mąki, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić na patelni smalczyk rośliny, wrzucić szpinak i przesmażać do odparowania nadmiaru wody, przestudzić. Do dużej miski, dodać przesianą mąkę, otręby, rozczyn, pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodać szpinak i wyrabiać ręką ciasto, gdyby było za twarde, to należy dodać więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i lśniące. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godz.
Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić wałek, podzielić na kawałki i formować bułki. Gotowe układać na wyłożonej papierem blaszce i odstawić.  Po  około 15 minutach posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 - 35 minut. Smacznego!



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.