23 lutego 2014

Zupa tajska

Dzisiaj znowu robimy chińskie:) Nic nie poradzimy , to jedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:)

Składniki;

  • 1 litr wody,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • papryczka chili,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki pasty curry,
  • ząbek czosnku,
  • 2 grzybki shitake,
  • krewetki gotowane,
  • kiełki fasoli mung,
  • cytryna,
  • olej,
  • sól, pieprz, kolendra,


Wykonanie;

Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili i odrobinę pasty curry.Odcedź kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki kurczaka do zupy i chwilę gotuj. Są cienkie więc nie potrzebują dużo czasu. Spróbuj i przypraw do smaku. W miseczce połóż krewetki i kiełki fasoli mung i zalej gorącą zupą. Smacznego...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin