Krajanka kajmakowa
Published On
poniedziałek, października 21, 2013
By
Unknown
Kuchnia z Zielonego Wzgórza…Krajanka kajmakowa
Jestem fanką Ani z Zielonego Wzgórza…mogę czytać ją ciągle;) Dzisiaj przepis prosto z Zielonego Wzgórza…polecam
Składniki:
¼ szklanki masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki wanilii
¼ szklanki łuskanych orzechów
Rozpuść masło z cukrem, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudź do temperatury pokojowej. Wbij całe jajko i starannie rozmieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsyp do masy. Dodaj wanilię i orzechy. Rozsmaruj jak masę krówkową na natłuszczonej, kwadratowej blasze o boku długości 20 cm. Piecz w umiarkowanej temperaturze 180 C przez 25 minut. Nie trzymaj zbyt długo w piekarniku. Potnij na kwadraty.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
/żródło: http://ania.wydawnictwoliterackie.pl/drukuj_kuchnia.htm/
4 komentarze:
Bardzo prosty przepis. I bardzo smacznie wygląda aż dziw że o nim nigdy nie słyszałam:))
pozdrawiamy:)
no proszę. ja mam jakąś słabą pamięć do treści książek. za dużo ich czytam ;)
Co roku czytałam całą serię Ani od nowa, uwielbiam <3 przepis ciekawy i prosty, choć myśląc o wypiekach z Zielonego Wzgórza, to na myśl pierwszy przychodzi mi tort dla pani Allan z kropelkami walerianowymi ;)
Prześlij komentarz