Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej,
które bardzo często gości u nas na stole.
Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił.
Składniki;
1 kg ziemniaków,
2 jajka,
5 dag mąki ziemniaczanej,
sól,
Wykonanie;
Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty.
1 komentarze:
Fantastyczny dodatek do obiadu - ja uwielbiam szczególnie z gulaszem :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Prześlij komentarz