Składniki;
Ciasto;
- 20 dkg mąki,
- 8 łyżek cukru pudru,
- 12 dkg masła,
- sól,
- 4 dkg sproszkowanych migdałów,
Nadzienie;
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 200 l śmietanki kremówki,
- 2 żółtka,
- jajko,
- 10 dkg cukru,
- 25 dkg rabarbaru,
Wykonanie;
Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut.
Nadzienie - Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę.Żółtka i jajko mieszamy ze śmietanką, cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i zalewamy go masa jajeczno- śmietankową. Wierzch posypujemy cukrem brązowym. Wkładamt do piekarnika na około 30 minut.
wg. "Moje gotowanie - Ciasta na lato"
3 komentarze:
wygląda pięknie i przepysznie :)
bardzo dziekuje:)
Gratulacje :)
Tarta wygląda wspaniale :)
Prześlij komentarz