NAJNOWSZE POSTY

Schab wiśniowy pieczony

Nigdy nie robiłam takiego schabu. Taka pieczeń jest wyśmienita jako dodatek do obiadu lub na zimno do kanapek. Jest absolutnie aromatyczny i soczysty…oczywiście z mojego ulubionego blogu MojeTworyPrzetwory…smacznego 


Składniki:

  • kawałek surowego schabu - około 600 g
  • 250 ml wiśniówki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 ziarenka kardamonu

Przygotowanie:
mięso umyć, osuszyć kardamon rozgnieść w moździeżu i dokładnie wymieszać z cynamonem - natrzeć mięso z każdej strony, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny
po tym czasie dolać do mięsa wiśniówkę - marynować przez 2 doby, po tym czasie umieścić mięso w rękawie do pieczenia bądź zamykanej formie żaroodpornej - piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny i 15 minut


1 komentarze:

Unknown pisze...

Dobrze zrobiony scham to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Z wiśniówką... jestem ciekawa smaku :)