U nas znowu zupka krem, nie możemy się oprzeć:)
Składniki:
1 czerwona
cebula drobno pokrojona,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
po pół kalafiora i brokuła,
1 szkl mleka,
3 szkl wywaru
warzywnego,
0,5 szkl startego sera i kawałeczek do dekoracji,
1 łyżka mąki,
szczypta papryki,
sól, pieprz.
Wykonanie;
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę,
czosnek, kalafior i brokuły i podsmażać na wolnym ogniu przez 4 minuty. Wsypać
mąkę i jeszcze chwilę smażyć stale
mieszając. Powoli dolewać mleko i wywar,
doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min.
Wyjąć część warzyw i odłożyć na później, wsypać ser i podgrzewać do rozpuszczenia i zmiksować i
doprawić.
Przełożyć zupę do podgrzanych miseczek, udekorować
różyczkami warzyw i serem posypanym papryką i natychmiast podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz