NAJNOWSZE POSTY

Sos kubański

Bardzo pikantny, aromatyczny i specyficzny smak...dla koneserów:) Wypróbowaliśmy już do makaronu... nadaje się...maż nawet chce robić więcej. Oczywiście można pikantny smak zminimalizować mniejszą ilością przypraw.


Składniki;

  • 2,5 kg pomidorów,
  • 8 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 5 dkg cebuli,
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka mielonych goździków /proponujemy znacznie mniej dać/,
  • łyżeczka cynamonu,gorczycy, chili,pieprzu cayenne
  • 1 czerwona papryka




Wykonanie;

Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy około 1.5 godziny. Gdy sos gęstnieje dodajemy ocet i przyprawy. Jeszcze przez kilka minut gotujemy. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.




1 komentarze:

Wioletta pisze...

Właśnie zastanawiałam się jak dobrze wykorzystać pomidory z własnej szklarenki.
A tu przepis prosto z nieba:)