Składniki;
- 2,5 kg pomidorów,
- 8 łyżek cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 0,5 szklanki octu,
- 5 dkg cebuli,
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka mielonych goździków /proponujemy znacznie mniej dać/,
- łyżeczka cynamonu,gorczycy, chili,pieprzu cayenne
- 1 czerwona papryka
Wykonanie;
Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy około 1.5 godziny. Gdy sos gęstnieje dodajemy ocet i przyprawy. Jeszcze przez kilka minut gotujemy. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.
1 komentarze:
Właśnie zastanawiałam się jak dobrze wykorzystać pomidory z własnej szklarenki.
A tu przepis prosto z nieba:)
Prześlij komentarz