Składniki;
- 80 g miodu,
- 2 jajka,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 40 g drożdży,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- 50 g rodzynków,
- 50 g migdałów,
- 500 g mąki,
Wykonanie;
Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód, jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu dodajemy do ciasta ciągle zagniatając. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz, dodajemy rodzynki i migdały. Wkładamy do przygotowanej formy i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
źródło http://rewiasmakow.pl/
0 komentarze:
Prześlij komentarz