Składniki:
Porcja na 12 knedli
- 2 filety ze szczupaka lub karpia
- 1 łyżka bułki tartej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 600g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1,5 szkl maki pszennej
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml bulionu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- garść kopru
- pieprz
Wykonanie:
Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.
Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy bulion i gotujemy ok 10 minut, mieszając. Łączymy ze śmietaną i koperkiem i doprawiamy. Smacznego!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz