Smakowita pajda zaskoczyła mnie...smakiem smalcu, jaki tata robił w dzieciństwie:)
Składniki:
- 1,5 kg mąki pszennej,
- 10 dkg świeżych drożdży,
- 2,5 łyżeczki soli,
- 4 łyżki roztopionego smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem,
- Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem,
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut .Dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z ciepła wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 3 szklanki osolonej wody oraz roztopiony smalczyk i resztę mąki. Dokładnie wyrobić, przełożyć do natłuszczonej foremki lub uformować okrągły bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść przełożyć do form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut.
Źródło książka " Chleb domowy wypiek"
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
0 komentarze:
Prześlij komentarz