Agrest jest jednym z najzdrowszych owoców. Dziś staje się mniej popularny, a szkoda...
Sok z agrestu najlepiej robić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam...
Składniki;
- 2 kg agrestu dojrzałego
- 1kg cukru
Wykonanie:
Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru. Gotujemy na dużym ogniu, co jakiś czas spuszczając sok. Do gotowego soku dodajemy resztę cukru. Gotujemy, zbierając "szumowiny" aż będzie czysty. Wrzący przelewamy do butelek, niezwłocznie zakręcamy.
1 komentarze:
Też bardzo lubię agrest. Szkoda, że wogóle jest go ciężko gdziekolwiek kupić. Ja własnie zrobiłam dżem z agrestu i wanilii. Polecam!
Prześlij komentarz