Składniki:
- 1 margaryna
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy
przesiany przez sito proszek do pieczenia,
budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,
dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.
Po ostudzeniu można posypać cukrem
pudrem. Smacznego!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz