Składniki;
Ciasto;
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %,
- 2 łyżki miodu,
- 6 jajek,
- 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy,
- skórka z jednej pomarańczy,
- szczypta soli,
Polewa;
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka miodu,
- 50 ml sherry,
Wykonanie;
Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego;)
Źródło " Rewolucje na talerzu"
1 komentarze:
Ciasto wypróbowane przeze mnie już parokrotnie.
Jest pyszne, naprawdę wytrawne, baaardzo mięciutkie i delikatne, a w dodatku błyskawiczne i łatwe. Słowem same plusy;-)
Zachwyciłam się nim i ja, i wszyscy częstowani:-)
Bardzo serdecznie polecam!
Barbara
Prześlij komentarz