Składniki;
- 500 g czerwonej soczewicy,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry,
- 2 łyżeczki garam masali,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 2 jajka,
- sól,
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Wykonanie;
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę.Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Parę słów o przyprawie garam masal - " gorąca mieszanka" - kmin rzymski, kolendra, kardamon,goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liść laurowy , pieprz - zachwyca aromatem. Pasztet zyskuje bardzo na smaku i aromacie. Dostępna w sklepie SKWORU.PL jak również inne przyprawy. Polecamy:)
Źródło "Rewolucja na talerzu"
Przepis bierze udział w akcji
0 komentarze:
Prześlij komentarz