Pasztet z selera robiłyśmy po raz pierwszy, bardzo byłyśmy ciekawe jego smaku i wyszło przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję.
Składniki:
- 1 kg selera korzeniowego
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szkl. wody
- 4 jajka
- 1 szkl. bułki tartej
- 1łyżka oliwy
- 1\2 kostki masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz