Składniki;
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml letniego mleka,
- 60 g miękkiego masła,
- 50 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 g miękkiego masła,
- 4 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki mąki,
Wykonanie;
- mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki,
- dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,
- jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,
- wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,
- ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,
- przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając,
- zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia,
- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,
- pieczemy ok 35 minut
1 komentarze:
Uwielbiam chałki, to dla mnie smak dzieciństwa :)
Prześlij komentarz