Składniki:
- 500g cebuli
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2,5 szkl.wywaru z warzyw
- 2,5 szkl. mleka
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- 1 liść laurowy
- 1 marchewka grubo starta
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Biskwity serowe
- 1,5 szkl. mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1\4 szkl. masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- jajko
- 1\3szkl. mleka
Wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.
Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz