NAJNOWSZE POSTY

Jagodzianki

Ciasto:

700 g mąki,
3/4 szkl mleka,
łyzka oleju,
100 g masła.
3 łyżki cukru pudru,
2 jajka,
70 g drożdży,
szczypta soli, cukier kryształ i cukier puder do posypania no i jagody:)

Przygotowanie: 

Do rondelka wlewamy mleko i olej, dodajemy masło i podgrzewamy aż masło się roztopi, studzimy do temperatury pokojowej. Do miski wsypujemy mąke, wlewamy z rondelka mleko z masłem, dodajemy cukier puder, rozmącone jajko oraz drożdże roztarte z łyżeczką cukru. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lśniące. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objetość robimy wałek i kroimy w grube plastry. Każdy rozwałkowujemy na grubość 5 mm . Na środku placka kładziemy łyżeczkę jagód. Smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem i oprószamy cukrem. Wsatwiamy do  piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i dopiekamy 30 minut, aż się zarumienią;) Smacznego:) 

źródło ,,Palce lizać".