NAJNOWSZE POSTY

Konfitury z zielonych fig

 1 kg zielonych fig
 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
 ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
 750 g cukru
 cynamon


      Figi myjemy, odcinamy ogonki. Odcedzamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki.
Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną. Cynamon dodajemy do smaku.
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając łyżką, aż cukier się rozpuści.
Zagotowujemy i gotujemy owoce przez mniej więcej 20 minut, następnie pasteryzujemy.

Przepis to mix różnych przepisów.


Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:

1 komentarze:

Magda pisze...

O tak, Chorwacja zdecydowanie smakuje i pachnie figami :-) Najlepsze są takie prosto z drzewa, ale chyba taką konfiturę też zrobię :-) Dziękuję za Twój udział w akcji.