NAJNOWSZE POSTY

Dynia marynowana po śląsku

Mam wrażenie, że jeszcze całkiem niedawno było tak ciepło,że ąż miałam dość upałów...a teraz witają nas chłodne ranki, wieczory...Dzisiaj pierwszy dzień jesieni...a jak jesień to i dynia:) Tak więc niedziela upłynie nam pod znakiem tego warzywa. Na poczatek dynia marnowana po śląsku.


Składniki:


1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)
szklanka octu winnego
szklanka wody
2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu
5-6 goździków
kawałek kory cynamonu
50 g cukru
10 g soli


Przygotowanie:
pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątku
wyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamy
zagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonem
dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu
wlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minut
Smacznego..

/Źródło przepisu: MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-marynowana-po-slasku.html