NAJNOWSZE POSTY

Amerykańskie ciasto dyniowe

Sezon dyniowy trwa… Amerykańskie ciasto dyniowe…

Składniki: 

Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
 113 g masła – pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko z dużego jajka
1,5-2 łyżki zimnej wody

Wymieszać mąkę, cukier i sól, dodać masło i zagniatać aż składniki utworzą drobne grudki. Wmiseczce połączyć żółtko z 1,5 łyżką wody, wlać do ciasta i zagniatać, aż stanie się gładkie. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez ok. 1h w lodówce

Nadzienie:
336 g puree z dyni
¾ kubka cukru (ok. 150 g)
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
¾ łyżeczki startej gałki muszkatowej
szczypta sproszkowanych goździków
¼ łyżeczki soli
3 duże jajka, lekko roztrzepane
40 g śmietanki 30%

Po schłodzeniu ciasta, blat obsypać mąką i rozwałkować je na 35 cm okrąg. Włożyć ciasto do formy do tart, o średnicy ok. 30 cm .Włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 190 ºC.

Nakłuć widelcem spód ciasta w kilku miejscach, położyć na niego folię aluminiową lub papier do pieczenia, a następnie wysypać na to suszoną fasolę ,jeżeli nie macie fasoli należy ciasto bardziej ponakłuwać widelcem.

Piec ok. 15 minut, dopóki brzegi się lekko nie zezłocą. Następnie usunąć fasolę i sreberko/papier i piec dalej, dopóki ciasto nie zezłoci się na całej powierzchni (zajmie to ok. 15 minut). Po wyjęciu spodu z piekarnika, schłodzić całkowicie w formie. Piekarnik zostawić włączony.

Wykonać nadzienie. Ubić trzepaczką dynię, cukier, sól i przyprawy w dużej misce. Dodać jajka, następnie śmietankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Masę wylać na schłodzony spód i piec dopóki się nie zetnie, zajmie to ok.40-45 minut. Jeśli krawędzie ciasta będą się brązowić zbyt szybko, przykryć ciasto sreberkiem/papierem. Po wyjęciu studzić ok. 2 godziny .

/źródło Lisia Kawiarenka-blog kulinarny/
http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2013/09/pumpkin-pie.html




Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: