POSTY

Nalewka morelowa

Jest już wiśniówka teraz będzie morelówka:)

500g świeżych moreli
300g cukru
kawałek (3-4cm) cynamonu
1 laska wanilii
300-350 ml czystej wódki

Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki i wkładamy do słoja.
Zasypujemy cukrem, wkładamy wanilię , cynamon i zalewamy wódką (owoce muszą być przykryte).


Zakręcamy słój i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie – codziennie potrząsając słój, aż rozpuści się cukier. Po 3 tygodniach cedzimy nalewkę przez sito wyłożone gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Po dwóch dniach ponownie cedzimy-najlepiej przez papierowy filtr do kawy. Na kolejny dzień jeśli zauważamy, że w nalewce pozostał jeszcze osad, cedzimy ponownie. Odcedzoną nalewką napełniamy butelki- nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca. Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych.

źródło ,, Przetwory i nalewki"