23 czerwca 2014

Ptyś z bitą śmietaną i truskawkami

Ogromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:)


Składaniki;

  • 4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 12 dkg masła
  • 450 ml śmietanki kremówki,
  • laska wanili,
  • truskawki,



Wykonanie;

Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się wchłoną. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok.15 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z ziarenkami wanili. Wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy truskawki...smacznego:)


    Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie"

4 komentarze:

  1. Mniam rewelacyjny!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności:) rewelacyjnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie !! Pysznie !! :)

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin