NAJNOWSZE POSTY

KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE)

Zainspirowana artykułem o kulturze Karelów postanowiłam się zmierzyć z tym tradycyjnym fińskim daniem, które nie sprawia wcale tyle trudności, jak  o nim piszą. 



Dla 6 osób – mi  wyszło ok 20 dużych sztuk

Farsz: 
  • 100 g masła ,
  • 0,5l wody, 
  • 250g zwykłego,
  • białego ryżu, 
  • 250ml mleka,
  • 2 łyżeczki soli.



Rozpuszczamy masło w ciepłej wodzie, wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu. Po 30 min wlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.

Ciasto: 

  • 250g mąki pszennej, 
  • 250g mąki żytniej,
  • 200ml wody, 
  • sól, 
  • ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. 


Wykonanie;

Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się  je z pastą  jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła!
Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!!


    /źródło "Kuchnia"/