Ta kwestia często wzbudza wątpliwości. Jak ugotować bób, by był idealny?
- Przepłukane ziarenka zalewamy w garnku zimną wodą. Solimy. Dla smaku można dodać do nich również kilka gałązek koperku lub kilka obranych ząbków czosnku.
- Niektórzy dodają do niego również odrobinę cukru, ale nie jest to konieczne.
- Młody bób można gotować przez 2-3 minuty. Dzięki temu będzie jędrny.
- W szczycie sezonu najlepiej gotować go przez 15 minut, a starszy nieco dłużej, inaczej łatwo robi się zbyt mączysty. By nie przesadzić, warto przed końcem gotowania wyciągnąć kilka ziaren, by sprawdzić, czy mają już odpowiednią konsystencję.
Po ugotowaniu ziarenka odcedzamy. Następnie zalewamy je zimną wodą i ponownie odcedzamy. Na koniec podajemy w skórkach lub - jeśli jest taka potrzeba - obieramy je ze skórek i gotowe.
Uwaga: Warto wiedzieć, że proces gotowania może usunąć z bobu aż 40 proc. cennych dla naszych organizmów minerałów i witaminy. Skórka jest najzdrowszą jego częścią. Dla zdrowia poleca się więc jedzenie młodego, niegotowanego bobu.
Żródło. Ugotuj to
fot. Ile wazy.pl