NAJNOWSZE POSTY

CIASTO UCIERANE Z MALINAMI

To ciasto to kwintesencja letnich wypieków. Szybkie i proste w przygotowaniu. Lekkie i nie bardzo słodkie.



Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy 
16 łyżek oleju
8 łyżek wody
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
750 g malin
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Maliny umyć i zostawić na sicie żeby odciekły.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowyi miksować na najwyższych obrotach miksera prze 10 minut. Po tym czasie do masy wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia (cały czas miksując), następnie kolejno wmiksować wodę i olej.
Prostokątną blaszkę (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wlać ciasto, na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.