POSTY

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Bardzo smaczne chlebki. Super jako dodatek. My z mężem jemy je same;) Przepis banalny;) Polecam...


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka soli,
  • 300-400 ml ciepłej wody,
  • ok 5 łyżek oliwy,
  • 3 główki czosnku,



Wykonanie:


  • W misce  wymieszać wszystkie składniki na ciasto.  Ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.
  • Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej,odciąć wierzchołki, skropić lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut.
  • Upieczone ząbki wyłuskać, wymieszać.
  • Gdy ciasto urośnie,  podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ciasta rozwałkować na prostokąty lub jak wolicie. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
  • Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min... Smacznego
      · /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess"/