Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżka soli,
- 300-400 ml ciepłej wody,
- ok 5 łyżek oliwy,
- 3 główki czosnku,
Wykonanie:
- W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.
- Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej,odciąć wierzchołki, skropić lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut.
- Upieczone ząbki wyłuskać, wymieszać.
- Gdy ciasto urośnie, podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ciasta rozwałkować na prostokąty lub jak wolicie. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
- Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min... Smacznego
· /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess"/
0 komentarze:
Prześlij komentarz