Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.
/źródło Wikipedia/
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży,
- 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody,
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 2 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu),
- garść zielonych oliwek,
- gruboziarnista sól morska,
- tymianek.
Wykonanie:
Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki maki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
Przesiewamy mąkę dodajemy łyżeczkę soli (dobrze jest wcześniej rozpuścić ja w odrobinie wody, dzięki czemu dokładnie rozprowadzi się po całym cieście), dokładamy rozczyn, oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub wysmarowana oliwą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą, posypujemy oliwkami, solą i tymiankiem i odstawiamy na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.
/źródło http://razdwatrzykuchnia.blogspot.com//
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
3 komentarze:
Cudownie aromatyczny chlebiek... jeden z moich ulubionych włoskich przysmaków :)
Robilam pierwszy raz i musze przyznac ,ze bardzo smaczny:)
Dziekuje i pozdrawiam LISEK:)
Prześlij komentarz