Zapach zalewy jak dla mnie był genialny:))))
Składniki:
1,5 kg niewielkich ogórków - kiszeniaków,
3 gałązki świeżego kopru,
3 gałązki natki pietruszki,
gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu,
2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody).
Zalewa Octowo winna:
szklanka octu 10 %,
szklanka białego wytrawnego wina,
4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej),
3 płaskie łyżeczki szarej soli kamiennej,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół),
liść laurowy,
kilka małych cebulek lub duża cebula pokrojona w piórka.
Przygotowanie:
Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą odstawiamy na 12 godzin( można nie co dłużej, jednak nie należy przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy w 2 litrowym słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu.
Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy.
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym
Published On
czwartek, września 14, 2017
By
Unknown
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz