NAJNOWSZE POSTY

Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym

Zapach zalewy jak dla mnie był genialny:))))

Składniki:


1,5 kg niewielkich ogórków - kiszeniaków,
3 gałązki świeżego kopru,
3 gałązki natki pietruszki,
gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu,
2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody).

Zalewa Octowo winna:

szklanka octu 10 %,
szklanka białego wytrawnego wina,
4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej),
3 płaskie łyżeczki szarej soli kamiennej,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół),
liść laurowy,
kilka małych cebulek lub duża cebula pokrojona w piórka.

Przygotowanie:

Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą odstawiamy na 12 godzin( można nie co dłużej, jednak nie należy przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy w 2 litrowym słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu.
Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy. 




0 komentarze: