POSTY

Piernik czekoladowy

Pierniki to smak Bożego Narodzenia. Dzisiaj z rana powstało  to cudeńko.. 

Składniki;

  • 10 dkg cukru,
  • 15 dkg masła,
  • 20 dkg miodu,
  • pół łyżeczki mielonych gożdzików, jałowca,
  • szczypta mielonej gałki muszkatałowej i pieprzu,
  • łyżecza mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • łyżeszka i pół sody,,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 25 dkg mąki,
  • 5 łyżek ciemnego kakao,
  • 15 dkg posiekanje czekolady najlepiej gorzkiej


Polewa;

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyzki kakao,
  • 5 łyżek śmietany 30 %,
  • 3 łyzki cukru pudru,



Wykonanie;

Roztapiamy w graczku na małym ogniu masło, cukier i przyprawy. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego...


    /żródło Moje Gotowanie/