Składniki;
- 10 dkg cukru,
- 15 dkg masła,
- 20 dkg miodu,
- pół łyżeczki mielonych gożdzików, jałowca,
- szczypta mielonej gałki muszkatałowej i pieprzu,
- łyżecza mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- łyżeszka i pół sody,,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 25 dkg mąki,
- 5 łyżek ciemnego kakao,
- 15 dkg posiekanje czekolady najlepiej gorzkiej
Polewa;
- 3 łyżki masła,
- 3 łyzki kakao,
- 5 łyżek śmietany 30 %,
- 3 łyzki cukru pudru,
Wykonanie;
Roztapiamy w graczku na małym ogniu masło, cukier i przyprawy. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego...
/żródło Moje Gotowanie/
0 komentarze:
Prześlij komentarz