POSTY

Chrusty

Karnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszamy na chrusty...pyszne, chrupiące. Smacznego;)

Składniki;

  • 50 dkg mąki,
  • 4 żółtka,
  • 8 dkg masła,
  • 1 szklanka śmietany,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania,


Wykonanie;
Na stolnicę przesiać mąkę, sól, dodać żółtka oraz śmietanę i masło. Szybko zagnieść ciasto.Wybić je chwilę tłuczkiem i schłodzić w lodówce.Gdyby ciasto wyszło za luźne , to dosypać niewielką ilość mąki. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i pociąć na cienkie paski. W każdym zrobić nacięcie i formować faworki. Rozgrzać olej i partiami smażyć faworki na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem;)