POSTY

Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym

Trafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie.
"Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym"

Składniki:
  • szczupak świeży lub mrożony
  • przyprawa do ryb
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietanki do sosów
  • koperek

Wykonanie:
Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i  przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z ryżem i buraczkami.