Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody gazowanej
Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min.
Masa:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 kostka masła
- po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe)
- trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie)
Wierzch:
- 4 paczki herbatników szkolnych
- 0,5szkl rumu
- polewa rumowa lub biała
Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Herbatniki moczyć delikatnie w rumie, żeby nie rozmokły i układać na masie. Na wierzch wylać gotową polewę rumową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz