Składniki na ciasto:
- 8 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 30 dag orzechów włoskich zmielonych
Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut w 180 stopniach.
Masa:
- 4 jajka,
- 0,5 szkl cukru pudru,
- 1,5 -2 kostki masła,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- opcjonalnie odrobina alkoholu.
Jajka ubić na parze za pomocą trzepaczki, stopniowo dodawać cukier puder i dalej ubijać na gęsty krem, ok 10 minut. Do jeszcze ciepłej masy dodać kawę, żeby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła.
Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów.
Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy.
Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną:-)
Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy.
Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną:-)
1 komentarze:
Najlepsze życzenia noworoczne :)
Boski ten tort, bardzo mi się podoba takie połączenie smaków :)
Prześlij komentarz