NAJNOWSZE POSTY

Chińszczyzna

Dzisiaj coś z kuchni orientalnej, którą uwielbiamy, ale nie wiemy czy przyjmie się na naszym blogu, ponieważ, żeby zacząć gotować "po chińsku" trzeba zaopatrzyć się w parę rzeczy. Po pierwsze wok, a po drugie przyprawy.Jest to inwestycja, którą nie każdy będzie chciał zrobić. Ale do rzeczy...

Składniki;

  • makaron chiński pszeniczny /nie ryżowy/,
  • mieszanka chińska mrożona,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sambal olek,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego,



Wykonanie;

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Rozgrzewamy wok z olejem, wrzucamy warzywa i podsmażamy.Doprawiamy wymienionymi składnikami. Dorzucamy odcedzony makaron i energicznie mieszamy. dodajemy jajko i podsmażamy. Gotowe. Szybko, zdrowo i treściwie.






1 komentarze: