POSTY

Baba drożdżowa

Pomalutku szykujemy się na Wielkanoc. 
Szukamy nowe przepisy...coś nowego. 
Tym razem nowy przepis, ale klasyk;) 
Baba drożdżowa...pyszna:)

Składniki;

500 g mąki tortowej
150 g cukru
40 g świeżych drożdży
70 g tłuszczu - dałam rozpuszczone masło
skórka cytrynowa - dałam z 1/2 cytryny
olejek migdałowy - około 1/4 łyżeczki
250 ml mleka
1 jajko + 2 żółtka
szczypta soli


Wykonanie;

Do miski wsypujemy makę. Przygotowujemy rozczyn mieszając drożdże z ciepłym mlekiem i 50 g cukru. Odstawiamy na 20 minut. Jajko i żółtka ucieramy z reszta cukru.Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny, olejek, laskę wanilii i rozczyn. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od reki. Wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1. 5 godziny. Smarujemy białkiem . Nastawiamy piekarnik na 175 stopni i pieczemy około 30-40 minut/do suchego patyczka/.

Przygotowanie baby krok po kroku - KLIKNIJ TUTAJ

/żródło http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/