30 czerwca 2015

Chleb na mleku

Uwielbiam go;)




Składniki:


  • 750 g mąki pszennej typ 450, 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 100 g stopionego masła
  • 150 g rodzynek  - pominęłam
  • margaryna do wysmarowania formy
  • mak do posypania - moja propozycja


Wykonanie;

  • mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić w środku dołek
  • wsypać do niego cukier, rozdrobnione drożdże, wlać połowę mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut
  • dodać resztę mleka, jajka i stopione masło, zacząc wyrabiać ciasto około 15 minut, ma być elastyczne i gładkie
  • wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • dodać rodzynki, wyrobić jeszcze krótką chwilę i uformować dwa podłużne bochenki lub jak ja podzielić na dwie części i włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek
  • odstawić ponownie do wyrośnięcia, żeby wypełniło foremki, piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 45 minut
  • na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą
  • po wyjęciu chleba z piekarnika pozostawić chlebek jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce

                          Przepis z blogu MojeTworyPrzetwory

1 komentarz:

Bloglovin