POSTY

Herbatka z pokrzywy

By wzmocnić organizm zaleca się pić herbatkę ze świeżych liści pokrzywy. Zimą z kolei, by wzmocnić ochronę, skuteczna jest herbata z suszonej pokrzywy.

Herbatka z pokrzywy, często bywa nazywana naturalnym antybiotykiem. Pozytywne właściwości pokrzywy wykorzystywano już przed wiekami, jednak zwykle gotowano z jej liści zupę. Obecnie zupa z pokrzywy jest mało popularna, natomiast na pierwszy plan wysunęła się herbatka z pokrzywy – zarówno ze świeżo zerwanych liści jak i z suszu.


Herbatę można przygotować z liści świeżych bądź suszonych. Jedną czubatą łyżeczkę do herbaty liści pokrzywy zalewa się wrzątkiem i pozostawia do naciągnięcia.
Zaleca się picie herbaty z pokrzywy na czczo, raz dziennie, bez cukru. Dla poprawy smaku można zmieszać pokrzywę z melisą albo rumiankiem.
Napar ze świeżych liści parzy się we wrzątku krótko - tylko pół minuty, natomiast z liści wysuszonych nieco dłużej: 1-2 minuty (jeśli czas parzenia wydłużymy do 10 minut, kolor i zapach naparu będzie intensywniejszy i będzie on miał silniejsze działanie moczopędne). Świeże liście przed zalaniem wrzątkiem należy opłukać i rozdrobnić.

Moja pokrzywa juz ususzona.