Składniki;
- 550 g borówek,
- 150 g masła,
- 250 g mąki,
- 125 g cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki śmietany kremówki,
- sól,
Wykonanie;
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki żaroodporne albo kubki. Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy z cukrem i podajemy z babeczkami:)