NAJNOWSZE POSTY

Fasolka szparagowa na zimę

Bardzo lubię fasolkę szparagową do obiadu. 


Składniki;

  • 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej,
  • 2,5 kg fasolki szparagowej zielonej,


Zalewa:

  • 10 łyżeczek cukru,
  • 10 łyżeczek soli
  • 2,5 l wody



Wykonanie;

Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.