Nadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;)
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka miękkiego masła
- 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu
- 2 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki czekolady pokrojonej na malutkie kawałki
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia
w mikserze połącz masło, cukier puder i cukier brązowy, aż powstanie lekka i puszysta masa
dodaj sól wanilię i jajka i miksuj ok. minuty
następnie dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj kawałki czekoady, wymieszaj
nakładaj masę na blachę wyłozoną papierem do pieczenia łyżka w odległości 2 cm od siebie
piec 8-10 minut, aż ciasteczka staną się złote na brzegach...smacznego
1 komentarze:
Muszę wypróbować ten przepis :)
Zapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"
Prześlij komentarz