24 lutego 2016

Najlepsze Chocolate Chip Cookies - pieguski

Nadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;) 


Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu
  • 2 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki czekolady pokrojonej na malutkie kawałki


Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia
w mikserze połącz masło, cukier puder i cukier brązowy, aż powstanie lekka i puszysta masa
dodaj sól wanilię i jajka i miksuj ok. minuty
następnie dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj kawałki czekoady, wymieszaj
nakładaj  masę na blachę wyłozoną papierem do pieczenia łyżka w odległości 2 cm od siebie
piec 8-10 minut, aż ciasteczka staną się złote na brzegach...smacznego


1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować ten przepis :)

    Zapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin