11 lutego 2016

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą

Kocham sernik, a jak widzię takie cudeńka od razu chce piec /na blogu MojeTworyPrzetwory/...a ,że miałam w domu jeszczce całe kandyzowane pomarańcze do użycia, więc długo się nie zastanawiałam:)
Dla mnie sernik idealny...musicie go spróbować...

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kopiate kakao,

  • 700 g sera twarogowego,
  • 170 ml śmietany kremówki 36 %,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 pomarańcza,
  • cukier puder,
  • plastry kandyzowanej pomarańczy,

Wykonanie:
  • z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h,
  • przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować,
  • na spód tortownicy wykładamy ciasto,
  • do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy,
  • obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki,
  • do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min.,
  • dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie,
  • piekarnik nastawiamy na 160 stopni,
  • wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut,
  • po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut,
  • upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut,
  • wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;)

/żródło MojeTworyPrzetwory/

1 komentarz:

  1. uuu, sernik to chyba najlepsze ciasto! ten wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin