9 lutego 2016

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to bardzo popularny przepis w naszym kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację.

Składniki;
  • 5 solonych filetów śledziowych,
  • cebula,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 2 ziemniaki duże,
  • 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką,
  • 3 jajka,
  • majonez,


Wykonanie;


Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem.



1 komentarz:

Bloglovin