Dzisiaj zapraszam na mój Boeuf strogonow...
Składniki:
- 1/2 kg. polędwicy wołowej,
- 300 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 3 kiszone ogórki,
- 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut.
Smacznego...
0 komentarze:
Prześlij komentarz